lördag 20 februari 2016

Ekofamiljens brödkaka

Nybakad kake som står och svalnar
Här kommer ett utlovat recept på en variant av Värmländsk kake. Det finns inga recept samtidigt som det så klart finns lika många recept som det finns farmorar och mormorar. Här kommer vår variant som kan modifieras efter önskemål.

50 gr jäst
2-3 tsk salt
1 rågad matsked honung
ca 50 gr smör
1 liter mjölk
4 dl fullkornsmjöl (vi använder Västergåtabagarnas)
ca 15 dl vatemjöl (använder Västergötabagarnas här också)

Smält smör i kastrull och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Smula jästen i bunke och häll över lite av vätskan samt honung och salt. Rör tills det blandats väl och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt mjölet lite i taget. Vi har en ganska lös deg. Låt jäsa ca 30 min och kavla sedan ut till kakor som på bilden. Låt dem jäsa ca 40 min, picka på vardera sida och grädda tills de fått färg i ugnen på högsta temperatur. Resultatet variera och vi har inte helt fått till det än, ibland blir de för platta, för dåligt pickade, tappade på golvet, torra efter en dag men ibland, då blir de sådär bra och goda. Hur misslyckade de än är så är de goda nygräddade. sen kan man alltid rosta eller göra varma mackor... eller en typ av pizza eller ströbröd, fågelmat eller kompostmat i värsta fall. Ja som ni förstår så får man väl fortsätta träna lite, men skam den som ger sig.
Vissa har speciella jässkåp för kakbaket,
men det går bra att lägga dem på vilken plan yta som helst.

Varm kaka med smör och sirap är ett av de godaste barndomsminnen man kan ha...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar